WONING KOPEN

U wilt een woning kopen. Misschien heeft u al een huis op het oog. Dan wilt u zeker weten dat het huis is goede staat verkeert en dat u niet teveel betaalt.  Van Santen Makelaardij helpt graag. We weten wat er nodig is om een goede aankoop te doen. En in onderhandelingen komen we tot een betere prijs. Maar als eerste nemen we uitgebreid uw woonwensen door en bespreken samen de te nemen stappen.

– Kennismakingsgesprek en budgetbepaling
– Woning zoeken en bezichtigen
– Extra onderzoek
– Strategie bepalen
– Onderhandelen
– Controle koopovereenkomst
– Voorbehouden bewaken
– Eindinspectie en overdracht bij de notaris

Van Santen Makelaardij heeft ons prima geholpen met de verkoop van onze woning. Oog voor detail, goed advies en snelle communicatie. Top!
Verkoper Het Vledder 9

Meer weten over onze dienstverlening of het kopen van een woning?
We komen graag vrijblijvend langs. Maak een afspraak of stel een vraag.

Stuur Bericht

 

DE AANKOOPSTAPPEN UITGELICHT

Een aankooptraject bestaat soms uit alle, en soms uit enkele van onderstaande onderdelen.

 

Kennismakingsgesprek en budgetbepaling

Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we uw woonwensen. Wilt u specifiek naar een woonboerderij, een levensbestendige woning of een klushuis bijvoorbeeld. Of is een garage een absolute must. Waar de ene persoon snel tevreden lijkt en vooral een goede woning voor een goede prijs wil lijkt de ander zo’n lange wensenlijst te hebben dat er geen huis te vinden is dat zal voldoen. Tijdens het gesprek krijgen we helder voor ogen welke woonwensen prioriteit hebben.

Ook het beschikbare budget bespreken we. Belangrijke vragen zijn; Hoeveel kàn u besteden? Hoeveel wìlt u besteden? Op welke verschillende manieren kan het budget besteed worden? En zijn de woonwensen haalbaar met het beschikbare budget?

 

Woning zoeken en bezichtigen

Met de kennis uit het eerste gesprek op zak zoekt en vindt u zelf een aantal mogelijke woningen. Ook ik kan op zoek gaan naar passende woningen. Afhankelijk van de situatie gaan we samen een eerste bezichtiging doen of kijkt u de eerste keer zelf en ga ik bij een tweede bezichtiging mee. Uit ervaring weet ik waar op te letten bij een bezichtiging. Ik kijk naar de staat van de woning, stel kritische vragen aan de verkoper, bekijk in hoeverre de woning voldoet aan de eerder besproken woonwensen en het budget. En bekijk wat de waarde van de woning is.

 

Extra onderzoek

Extra onderzoek kan bestaan uit nazoeken van registers op bodemverontreiniging, de aanwezigheid van asbest, beperkende rechten of bestemmingsplannen. Als een woning langer te koop staat of als de vraagprijs erg afwijkt van de reële woningwaarde onderzoek ik de reden waarom en de mogelijkheden die dit gegeven biedt.

 

Strategie bepalen

Uw woonwensen, budget en alles wat we ondertussen over de woning weten combineren we samen. Zo kom ik tot een advies strategie en plan van aanpak.

 

Onderhandelen

Ik onderhandel namens u met de verkopend makelaar of verkopers. Iedere stap overleggen we vooraf. Zo weet u hoe en waarom ik bepaalde acties doe en verzeker ik me ervan dat ik in lijn met uw wensen en belangen handel. De onderhandelingen gaan over de prijs van de woning en de voorwaarden waaronder de koop tot stand komt.

Kopers laten zich nog wel eens overrompelen door de verkopend makelaar. De verkopend makelaar behartigt immers de belangen van de verkopers en haalt daarvoor uit de kast wat nodig is. Als makelaar heb ik natuurlijk de nodige onderhandelingservaring en kan ik het  aankoopproces meer op afstand overzien. Dat scherpt de onderhandelingen en zo kunt u heel wat besparen door de woning voor de beste prijs en onder de beste condities te kopen.

 

Controle koopovereenkomst

Verkopers zorgen voor de koopovereenkomst via hun verkopend makelaar of notaris. Deze controleer ik op alle gemaakte afspraken, clausules en voorbehouden en ik check of er niets over het hoofd gezien is. Zo weten we zeker dat de aansprakelijkheid over en weer goed geregeld is en voorkomen we vervelende verrassingen achteraf.

 

Voorbehouden bewaken

De meeste kopers financieren de aankoop met een hypotheek. Dan is de woning gekocht onder voorbehoud van financiering. Zo kan er onder andere ook sprake zijn van een verkoop onder voorbehoud van bouwkundige keuring, verkoop eigen woning of vergunningverlening.

Ik bewaak de data en termijnen die gelden voor de verschillende voorbehouden en adviseer over te nemen stappen als iets niet volgens plan loopt.

 

Eindinspectie en overdracht bij de notaris

De hypotheek is rond, eventueel andere voorbehouden zijn uitgewerkt en dus staat niets de overdracht van de woning nog in de weg.
Vlak voor de overdracht bij de notaris lopen we samen met de verkopers de woning nog een keer door. Is alles achtergelaten en opgeleverd zoals afgesproken?De laatste weetjes worden uitgewisseld (verfkleur nummers, even wachten op de klik voor je de sleutel omdraait, de keuken is gekocht bij… enzovoorts) en de meterstanden worden genoteerd.

Als afronding gaan we naar de notaris voor het tekenen van de akte van levering en definitieve overdracht van de woning door het overhandigen van de sleutels.


Wilt u weten wat we voor ú kunnen doen bij de aankoop van een woning? Geïnteresseerd in deeldiensten? Of wilt u weten wat de verschillende stappen in het aankooptraject in uw situatie precies betekenen? Laat het ons weten en we nemen gelijk contact met u op.

Stuur Bericht